Indonéská a malajská kuchyně

Indonésie je velká země, zahrnující přes 300 etnických skupin. Kuchyně se v různých regionech liší, ale vždy si zachovává tradiční prvky a najdeme v ní prolínání jednotlivých postupů z Číny, Středního východu, Malajsie, Arábie a Holandska.

Při klasickém indonéském stravování nechybí na stole různorodá škála pokrmů, obvykle zde nechybí zelenina, maso, jídlo z vajec, krupuk, sambal a samozřejmě velká mísa rýže. Podobně jako v jiných kuchyních Orientu se jídla podávají najednou a tvoří tak velkolepou hostinu.

V Indonésii byl a stále ještě někde přetrvává jiný styl stravování, než u nás. Tradičně se jí prsty pravé ruky a při jídle si Indonésani smáčejí prsty do misek s vodou, aby se jim nelepila rýže. Z rýže a obecně z jídla dělají Indonésani středně velké kuličky, které si dávají prsty do úst. Pro tohle stravování jsou pevná pravidla. Při vkládání pokrmu do úst se jídlo nesmí dotknout dlaní a prsty se nesmí dotýkat rtů či je strkat přímo do úst.

V současných poměrech se používají i tradiční příbory nebo čínské hůlky (chopsticks). Velice výjimečně se setkáme v Indonésii s nožem, ten se používá jen na krájení a velice zřídka k rozkrojení větších kousků masa. V levé ruce Indonésana tedy můžeme vidět vidličku a v pravé ruce lžíci.

Dalším diametrálním rozdílem oproti jiným zemím je, že na stole nesmí být k dispozici pepř a sůl, o přinesení těchto klasických dochucovadel nesmíme požádat, je to pro místní obyvatele zcela neslušné a až urážející.

Na vesnicích a v chudších rodinách byl sporák nahrazen otevřenou píckou, jako topivo se používalo dřevěné uhlí. Oblíbenou přípravou pokrmů je rožnění na banánových listech. Pro přípravu jídel se používá hluboké pánve tzv. kuali.

Suroviny, bez kterých se indonéská hospodyně neobejde je kokosový olej a rozmanitá nabídka koření. Koření se nekupuje, ale směs se vyrábí ve hmoždíři.

Mezi tradiční masové delikatesy patří saté (ražniči), ke kterému je nejčastěji podáváno lontong nebo ketupat (uhnětená rýže). Rýže a pokrmy z ní nalezneme na každém rohu, včetně pouličních prodejních stánků. Nejoblíbenější pokrm z rýže je nasi campur (míchaná rýže). Z masa se nejvíce používá kuřecí a skopové maso.

Malajsie je proslulá také jídly z rýže, rýže se stlačí  a podává se s nakrájenou neoloupanou okurkou. Z masových pokrmů je nejběžnější Sataj (jídlo podobné indonéskému ražniči).

Na rozdíl od evropské kuchyně je indonéská chudá na mléčné a masné výrobky a na pečivo. Indonéská jídla jsou ostrá, kořeněná a i sladká. Tradičními nápoji jsou silné čaje a ledová voda.