Matči dum (Ryba vařená v páře s okurkou)

Suroviny

1 kg bílé ryby bez kůže, 2 lžíce koriandru, 1 dl oleje, 6 semen kardamonu, 1 malá salátová okurka, 100 g besanu, 2 lžíce mletého anýzu (můžeme nahradit koprem), špetka zázvoru, špetka skořice, tuk, trochu mléka, 1 lžíce sekané máty, 3 menší cibule, 1/4 l jogurtu

Postup přípravy

Rybu naporcujeme, potřeme olejem, poprášíme koriandrem a necháme minimálně půl hodiny marinovat. Následně rybu omyjeme a obalíme v anýzu a opraženém besanu. Marinujeme půl hodiny a pak opět rybu omyjeme. Následně rybu zalijeme půlkou jogurtu a necháme hodinu uležet. Po půl hodině potřeme opraženou cibulí, kardamonem a zázvorem a necháme opět půl hodiny odpočinout. Nakonec potřeme rybu zbylým jogurtem, šafránem a drcenými mátovými listy. Do zapékací mísy s troškou tuku vložíme ryby s veškerou směsí a přidáme na proužky nakrájenou okurku. Dochutíme skořicí a solí. Po odpaření jogurtu přidáme trochu tuku a mléka. Zapékací misku přikryjeme pokličkou a při mírné teplotě v páře vaříme v troubě 15 minut. Před podáváním pokličku sundáme, aby byla ryba křupavá a opečená.