Gadžr karah (Halva z mrkve)

Suroviny

700 g mrkve, 60 g mandlí, 2 l mléka, špetka skořice, 3 semena kardamomu, 60 g másla, 2 lžíce medu, 200 g cukru, 60 hrozinek, špetka šafránu, 1/2 lžička růžové vody (můžeme vynechat)

Postup přípravy

Mrkev očistíme a nastrouháme. Přidáme jí do svařeného mléka společně se skořicí. Povaříme 1 minutu a při utajeném varu vaříme dál. Až se mléko vypaří na necelou čvrtinu vmícháme mleté kardamomy, hrozinky a šafrán rozmíchaný v 1 lžíci vařící vody. Za stálého míchání vaříme dokud se mléko úplně nevypaří. Přidáme máslo dokud se nevstřebá. Vložíme cukr a med, vaříme dokud pokrm nebude mít červenou barvu cca 8 minut. Nakonec přidáme oloupané nakrájené mandle a růžovou vodu. Podáváme teplé nebo studené se smetanou.