Anda ačár (Nakládané vejce)

Suroviny

20 vajec, špetka čertova lejna, 300 g cibule, 400 g rajčat, 1 lžička kurkumy, 20 stroužků česneku, 5 lžic koriandru, 6 bobkových listů, 3 lžičky zázvoru, 1 lžíce cukru, 1 l octa, 12 semen kardamomu, 6 hřebíčků, 3 lžičky skořice, 5 lžic koriandru, 3 lžičky bazalky, olej, sůl

Postup přípravy

Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semen. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Rozpálíme olej a 1 minutu vejce opékáme, před koncem přidáme čertovo lejno. Vejce vyjmeme a propícháme vidličkou. Cibuli oloupeme, nastrouháme a osmahneme do hněda na oleji. Cibuly vyjmeme a v té samé pánvi (kastrolu) osmahneme česnek a kurkumu. Smažíme dokud směs nebude červená. Až hmota zčervená přidáme cibuli, zázvor, cukr, bobkový list, koriandru, rajčata, papriku, bazalku a osolíme. Zalijeme octem, promícháme a vaříme 7 minut na střední teplotu. Pak přidáme vejce, kardamom, skořici, hřebíčky a trochu oleje. 15 minut vaříme pod bodem varu. Necháme vychladnout a nandáme do sklenic či jiných nádob. Uchováváme v temném a suchém místě. Pokrm necháme odležet 5 týdnů, jednou týdně jej promícháme.